Fotograaf en/of videograaf?
Geplaatst: 04-07-2017

Videografie is in opmars. Dat is duidelijk merkbaar bij de vele reportages die we doen. Deze opmars zorgt er ook voor dat er steeds meer (beginnende) videografen zich op de markt aanbieden. Veel bruidsparen kiezen voor de combinatie fotograaf en videograaf. Maar is dat wel verstandig?

Foto’s moeten losstaand het verhaal vertellen van wat zich afspeelt op de trouwerij. Daarom is het belangrijk voor de fotograaf om niet alleen een registratie te maken van een moment, maar ook te denken aan compositie en beeldtaal. Beeldtaal zijn elementen in een foto die bijdragen aan het ‘verhaal’ dat de foto uitdraagt. In een goede foto zitten deze elementen verwerkt en daarom maakt de foto indruk.

Bij een video-opname krijg je vaak al snel meer informatie uit de omgeving mee. Dat ligt natuurlijk wel aan de opname die de videograaf maakt. Ook hierbij komt compositie kijken. Het verhaal wordt versterkt doordat vaak ook de omgeving kan worden meegenomen in de opname. Zo kan bijvoorbeeld het beeld verschoven worden, waardoor er een ruimere impressie ontstaat van het totaalbeeld en dus meerdere elementen worden verwerkt in één shot. Dit is de indruk die een video achterlaat.

De fotograaf en videograaf moeten goed kunnen samenwerken om elkaar niet in de weg te staan. Dit is niet vanzelfsprekend het geval. Immers beiden hebben de behoefte om dé impressie te maken die ze daadwerkelijk ook kunnen maken. Als fotograaf (en ik neem ook aan de videograaf) denk je vooruit in dat wat gaat komen en wil je de compositie bepalen en ook de belangrijke elementen die de foto zal versterken. Maar dan... Staat ineens de videograaf op een dusdanige plek om zijn/haar shot te maken en kan de fotograaf het beeld niet meer componeren dat hij/zij voor ogen heeft. Noodgedwongen moet een andere invalshoek gekozen worden en missen de belangrijke elementen in de foto. Het resultaat is flink minder dan wat het had kunnen zijn. Dit geldt ongetwijfeld ook voor de videograaf. Inleveren dus. Minder resultaat. Meestal wel ‘goed genoeg’ voor de klant, maar die weet dan ook niet wat het had kunnen zijn.

Nu merk ik bij veel (beginnende) videografen dat zij ook niet gewend zijn om de ruimte te geven die nodig is, zodat beiden goed werk kunnen leveren. Ook kiest de videograaf steeds vaker close-up shoots van dichtbij genomen. Ze staan dan zelfs compleet voor het beeld van de fotograaf. Een videoshot duurt meerdere seconden, waardoor de videograaf dan ook al te graag op die plek blijft staan. Dit in tegenstelling tot de fotograaf, die in een fractie van een seconde het juiste moment moet weten te pakken. Na dit moment hoeft de fotograaf niet te blijven staan en ontstaat ruimte. Deze ruimte laat de fotograaf meestal ook, zodat ook de gasten van de trouwerij kunnen meemaken wat er gebeurt.

Als een videograaf zo dicht op het onderwerp zit, ontstaat een strijd tussen de videograaf en de fotograaf. Dit is een stille strijd, maar heeft wel effect op het ‘zicht’ van het publiek op de gebeurtenis. En ook op het resultaat van zowel de fotograaf als videograaf.

Wij werken vaak met 2 fotografen. Hiervoor hebben wij gekozen zodat wij een goed totaalbeeld van de huwelijksdag kunnen vastleggen. De huwelijksdag kan in overzicht én detail worden vastgelegd, zodat er een reportage ontstaat die het gehele verhaal vertelt. Onderling weten de fotografen precies wie wat gaat doen en zo ook wanneer ze in elkaars beeld staan. Dit ontstaat uit jarenlange samenwerking en onderlinge communicatie (op afstand). Dit ontbreekt volledig bij een videograaf die separaat wordt ingehuurd.

Met deze uitleg wil ik een stukje inzicht geven in de keuze die jullie als buidspaar maken. Dit is namelijk geen algemeen bekend feit. Eerlijk gezegd denk ikzelf dat het verstandig is om een keuze te maken tussen fotografie of videografie. Maar willen jullie toch beiden? Maak dan vooraf met zowel de videograaf als fotograaf duidelijke afspraken wie prioriteit heeft op een specifiek moment. Laat jullie wensen leidend zijn! Zo kan je alsnog het beste uit twee werelden halen. Doen jullie dit niet, weet dan dat beide partijen inleveren in het resultaat. Prima als dit ‘goed genoeg’ voor jullie is, maar misschien teleurstellend als je verwachting zodanig hoog is als waar je de fotograaf/videograaf uiteindelijk voor gekozen hebt.